Хор Св. Наум Охридски, София

Хор „Св. Наум Охридски“ – София
Хор Св. Наум Охридски след концерта си в Поморие, 6 юни 2018 г. Снимка (c) Ана-Мария Кръстева

Дейността на хор „Св. Наум Охридски“ започва през 2006 г.

Тогава група църковни певци по покана на Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, взима участие (заедно с гръцки и румънски църковни певци), в богослуженията за трите големи празника на манастира (1 юли, 18 август и 19 октомври). И досега на десния клир там за празник е формация, ръководена от г-н Андрей Касабов.

През 2011 г. по решение на манастирския събор Негово Високопреподобие архим. Амвросий – игумен на Зографската св. обител „Св. Георги“ отправя покана сборната група да пее на левия клир на техните два празника (6 май и 16 ноември). Тази покана и тези учатия продължават и до сега, всяка година.

През 2015 г. формацията е поканена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан да изнесе два концерта. Единият концерт е по време на традиционната международна „Седмица на православната книга“ – гр. Варна, а другия – при представянето на певческия сборник „Приятен Псалтир“ под музикалната редакция и адаптация на протопсалт Аргир Малчев (издание на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“). През 2016 г. хорът отново е във Варненска и Великопреславска митрополия с концерт в гр. Белослав – по повод 80-годишнината от освещаването на храм "Св. Димитър Солунски".

Хорът редовно взима участие в празниците и на Бачковския и Троянския манастири.

Под името „Йеромонах Неофит Рилски“ на 8 ноември 2015 г. по повод „Празника на религиите“ е първата концертна изява на формацията. Под същото име тя има още две участия – едното е за празника Въведение Богородично в салона на Софийската света митрополия през 2015 г., а другото – по повод прославлението на св. Серафим, Архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец в старинния храм „Св. София“ на 26 февруари 2016 г.

Впоследствие се оказва, че съществува и друг църковен хор със същото име и който е представителен за Неврокопска епархия. За да се избегне дублирането на имената, ръководството на софийската формация избира за свой патрон най-младия ученик на светите братя Кирил и Методий – преп. Наум Охридски – химнограф и преводач на богослужебни текстове.

Под името на св. Наум Охридски, хорът участва на 3 май 2016 г. във Великденски концерт в храм „Св. София“.

На 12 юни 2016 г. хор "Св. Наум Охридски" участва в XIII Международен фестивал на православната музика "Св. Богородица – Достойно есть" в гр. Поморие, в категория "Източно пеене".

На 20 август 2016 г. хорът участва със свой концерт на третото издание на културния форум "Площад на кирилицата" (Тргу од ћирилице) в гр. Херцег Нови, Черна гора. На 25 септември 2016 г. хорът отново е в Черна гора, за освещаването на съборния храм в гр. Бар – "Св. Иоан Владимир".

На 7 юни 2017 г. хор "Св. Наум Охридски" участва в XIV Международен фестивал на православната музика "Св. Богородица – Достойно есть" в гр. Поморие, в категория "Източно пеене".

На 30 септември 2017 г. хорът изнася концерт на Международната научна конференция-семинар "Рилският манастир – история, памет, духовност", като с изпълненията си илюстрира музикално-ръкописното наследство на Рилската св. обител - двуезични, гръцко-църковнославянски ръкописи.

На 14 октомври 2017 г. хор "Св. Наум Охридски" участва в ХV Международен фестивал "Празник на духовната музика", Габрово.

На 12 май 2018 г. хор "Св. Наум Охридски" участва в първото издание на Международен фестивал "Св. Кирил и Методий" в с. Медовина, община Попово.

Хор "Св. Наум Охридски" участва в  Международния фестивал на православната музика "Св. Богородица – Достойно есть" в гр. Поморие и през 2018 и 2019 г.

В репертоара на формацията са творби от класически автори на византийска църковна музика и български възрожденски музикоучители.

Хор „Св. Наум Охридски“ не се ограничава само с концертни изяви, но участва дейно и в богослуженията на местата, които посещава, показвайки на дело, че изкуството носи не само естетическа наслада, но е и важна част от вярата ни и връзката ни с Бога.

За контакти: hor@svetinaum.org


Г-н Андрей Касабов – диригент на хора. Снимка (c) Стефка НикодимоваДиригент на състава е д-р Андрей Касабов (р. 1974 г.), възпитаник на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ и Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“. Преподавал е източно църковно пеене в двете Духовни семинарии и Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“. Докторската му дисертация е на тема: „Музикалното творчество на йеромонах Неофит Рилски – лични творби“. Понастоящем е началник на Културно-информационния отдел на Софийската света митрополия. Дългогодишен празничен църковен певец в столичния храм „Преп. Наум Охридски“, ж.к. „Дружба – 1“.